Varje år genereras enorma mängder avfall från byggarbetsplatser, och en stor del av detta avfall består av emballage och lastbärare som används för att transportera material. Det är så klart positivt att byggnader klimatdeklareras och att tuffa krav ställs på byggnadens miljöpåverkan. Men det enkelriktade fokuset på själva byggnaden gör att branschen missar en viktig aspekt, nämligen cirkulära lösningar för emballage och lastbärare.

En stor del av det emballage och de lastbärare som används på byggarbetsplatser och i byggmaterialhandeln slängs i avfallscontainrar. I bästa fall materialåtervinns de, men ofta krävs en kostsam hantering samt ineffektiva returtransporter för att få det slängda materialet till en plats där det kan återvinnas. Om materialet inte återvinns, går det till energiutvinning eller deponi. Detta är inte alls hållbart för en bransch som måste förbättra sig och det snabbt.

Lösningar finns – men viljan saknas många gånger

För inbyggt material i byggnationer är nuvarande regelverk och standarder ibland ett hinder för återbruk. Fördelen för emballage och lastbärare är att samma problematik oftast inte finns vilket borde generera fler lösningar i större skala.

Det finns redan befintliga och även långtgående förslag på lösningar där emballage och lastbärare inte behöver slängas utan kan returneras, återställas till ursprungskvaliteten och återanvänds. Dessutom finns det inga tvivel på att lösningarna eller förslagen är betydligt bättre ur alla aspekter än nuvarande lösningar, i alla fall ur ett branschperspektiv.

Problemet är tyvärr att vissa aktörer ofta tycker det är besvärligt att ställa om eller att de förlorar intäkter på sina nuvarande lösningar. Den här inställningen, ofta från materialtillverkare i ledande marknadspositioner, gör att de lättvindigt förhindrar förändringar som deras kunder vill ha samtidigt som det skulle minska branschens klimatutsläpp, kostnader och resursutnyttjande.

Behovet av krav och incitament

När kraven kommer så kommer också lösningarna. Vi är helt övertygade om det. Men så länge kraven saknas, är många nöjda med det som redan finns. Det är dags att ställa tydliga krav på fungerande cirkulära lösningar för emballage och lastbärare och kraven måste komma från myndigheter, certifieringsprogram, referensverk och beställare av olika slag för att det ska få genomslag.

Byggbranschen måste vidga sitt fokus och även ställa krav på cirkulära lösningar för emballage och lastbärare. Genom att göra detta kan vi minska avfallsmängderna, klimatpåverkan och kostnaderna, samtidigt som vi utnyttjar jordens resurser på ett mer hållbart sätt. Det är dags att agera nu.

 

Ulf S Gustafsson, Ordförande i Retursystem Byggpall